У Хорватії корупційний скандал через куплені в Україні винищувачі

Середа, 30 березня 2016, 14:59

Військова поліція Хорватії проводить розслідування проти Міністерства оборони стосовно придбаних і модернізованих в Україні радянських винищувачів МіГ-21.

Про це повідомляє видання Jutarnji List.

Слідство підозрює у хабарництві хорватських чиновників Міноборони і стверджує, що поставлені літаки непридатні до експлуатації і не відповідали технічній документації.

Угода про купівлю літаків була підписана хорватським Міністерством оборони та українським державним концерном "Укрспецекспорт" в липні 2013 року.

В рамках угоди Хорватія заплатила понад 13 млн євро за капітальний ремонт семи МіГ-21, в Україні, і купила ще п'ять літаків такого ж типу.

Українська компанія повинна була модернізувати винищувачі радянського зразка, які раніше використовували в Йорданії.

12 літаків були передані Хорватії у липні 2015 року, але п'ять із них були згодом виведені з експлуатації з технічних причин.

Розслідування хорватської військової поліції показало, що у модернізованих винищувачів були старі запчастини з Болгарії, Алжиру і колишнього Радянського Союзу, що не відповідає технічній документації, наданій українською компанією.

Крім того, військово-повітряні сили Ємену стверджували, що п'ять із закуплених винищувачів були насправді власністю цієї країни.

Також стало відомо, що Ізраїль пропонував хорватській стороні МіГ-21, які були випущені на десять років пізніше за ті, які пропонувала Україна, але пропозиція була відхилена ще до проведення конкурсу, в якому в результаті брали участь дві компанії з України та Румунії.

Між тим, уряд Хорватії розглядає можливість покупки нових винищувачів, щоб замінити застарілі літаки.

Двома головними претендентами на угоду є американські F-16 та шведські JAS-39 Gripen. Однак, також розглядаються французькі Mirage, ізраїльські Kfir і варіант південнокорейського Т-50.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.