ЄС затвердив нову політику дій в Арктиці

Середа, 27 квітня 2016, 14:21

Верховний представник у закордонних справах і політиці безпеки Федеріка Могеріні і Єврокомісія сьогодні затвердили кроки, які будуть визначати дії Європейського Союзу в Арктичному регіоні.

ЄС активізує свої існуючі дії і взаємодії в регіоні з акцентом на зміну клімату, охорону навколишнього середовища, сталий розвиток та міжнародне співробітництво. Особливу увагу приділяють дослідженням, науці та інноваціям.

"Арктика - це регіон з величезною екологічною, соціальною та економічною значимістю для всіх нас. Вона є також важливою з точки зору регіональної і глобальної безпеки і стратегічною складовою нашої зовнішньої політики", - сказала Могеріні.

В останні роки роль Арктики в зміні клімату стала набагато помітнішою, оскільки регіон діє як регулятор клімату Землі, в тому числі і щодо погодних умов в Європі.

В останні десятиліття потепління в Арктиці прискорилось майже вдвічі в порівнянні із середньою глобальною швидкості.

У свою чергу, кліматичні зміни в Арктиці призводять до підвищення економічної активності в регіоні. Були створені кілька міжнародних інститутів і форумів з метою сприяння міжнародному співробітництву в галузі спільного управління Арктичним регіоном.

Арктика охоплює центральну частину Північного Льодовитого океану, його регіональні моря, такі як Баренцове, Карське і Чукотське, а також території Канади, Данії, Фінляндії, Ісландії, Норвегії, Російської Федерації, Швеції та США. Арктичними державами є три країни-члени ЄС, в той час як Ісландія і Норвегія є членами Європейської економічної зони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: