Одна із щоденних газет Норвегії закликала покласти край монархії

Неділя, 15 травня 2016, 14:18

Одне із щоденних норвезьких видань Stavanger Aftenblad опублікувало редакційну статтю, в який закликає до "конституційної еволюції", щоб покласти кінець монархії в Норвегії.

У редакційній статті відзначається, що норвежці повинні провести принципову дискусію щодо необхідності королівської сім'ї, а не тільки ховати проблему під килим, тому що в Норвегії є "така затишна королівська сім'я".

Стаття нагадує про останнє провальне голосування в парламенті щодо зміни форму уряду Норвегії. Хоча ця пропозиція провалилася, як і інші подібні раніше, Stavanger Aftenblad зауважує, що відчуває вітер змін з урахуванням числа молодих депутатів, які проголосували за зміни.

"Реальність така, що є покоління молодих членів парламенту, які про це думають в принципі. Вони вважають, що настав час подумати про Норвегію, в якій глава держави не отримує титул у спадок", - пише видання.

На думку редакції, у наступній пропозиції про внесення поправок до конституції необхідно детально описати, як норвезька республіка повинна виглядати - "як має бути обраний президент, які повноваження він повинен мати і так далі".

Заклик до припинення монархії був опублікований буквально за кілька днів до того, як у Норвегії 17 травня відзначатимуть Національний день.

Норвегія - унітарна держава, заснована на принципах конституційної монархії та парламентської демократії. У країні діє конституція 1814 року з кількома пізнішими поправками і доповненнями.

Король є головою держави і виконавчої влади. У 1991 році королем Норвегії став Гаральд V. Вищий законодавчий орган країни - двопалатний парламент - Стортінг.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: