Експерт: Україна не може виконати Угоду про асоціацію, відсутні дві умови

Вівторок, 17 травня 2016, 11:32

Наразі Україна не виконала дві обов’язкові умови, за яких можливе ефективне виконання Угоди про асоціацію.

Таку думку висловив у вівторок експерт в сфері європейського права Роберт Хорольський, представляючи дослідження про впровадження Угоди, профінансоване німецьким Фондом Конрада Аденауера.

Він пояснив, що Угода не містить запобіжників, які б блокували зловживання правовими інструментами, і написана таким чином, що працюватиме лише у країні з чесною системою правосуддя.

"В умовах відсутності верховенства права неможливо застосовувати Угоду про асоціацію, вона просто не буде реалізована, – вважає Хорольський. –  

Якщо подивитися на країни Центрально-Східної Європи, які підписували європейські угоди про асоціацію  на початку 90х років, то вони витратити перші 3-4 роки саме на демократичні реформи".

Також експерт наголосив на проблемі браку кадрів, що знаються на праві ЄС, в урядових структурах.

"Друга умова ефективного виконання угоди – наявність фахового потенціалу в уряді. Я не вірю в європейську інтеграцію без сотні фахових юристів, які працюють в уряді саме на цьому напрямку. А їх наразі немає", - вважає Роберт Хорольський.

На його думку, це створює проблеми у швидкості та якості наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Експерт додав, що очікує на певні зміни після призначення віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: