Росія блокує засудження в ООН ядерних випробувань КНДР - ЗМІ

Середа, 4 травня 2016, 08:44

Ухвалення Радбезом ООН заяви щодо засудження ядерних випробувань Північної Кореї відкладається через російські поправки до документа, які повинні бути погоджені 14 іншими членами.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на дипломатів.

Північна Корея у четвер провела тестовий запуск двох балістичних ракет, який в обох випадках зазнав невдачі.

"Рада безпеки повинна швидко реагувати, тому ми не розуміємо, чому Росія блокує заяву, а всі інші члени Радбезу, в тому числі Китай, який межує з КНДР, можуть з цим погоджуватися", - сказав заступник посла Великої Британії в ООН Пітер Вілсон.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін заявив у понеділок, що Москва додала "деякі дуже цінні поправки" до проекту заяви, що Сполучені Штати вважають "невдалим" кроком.

"Ми повинні називати речі своїми іменами, і ми думаємо, що просити зацікавлені сторони згорнути свою військову діяльність в регіоні дуже важливо", - сказав Чуркін, посилаючись на військову діяльність Сполучених Штатів і Південної Кореї у регіоні.

"Північна Корея явно чинить небезпечні і провокаційні дії, і кожен член Ради безпеки... висловлює стурбованість з цього приводу, окрім Росії, звісно", -  сказав дипломат Радбезу на умовах анонімності.

"Неймовірно, але Росія запропонувала поправки, які були спрямовані не проти КНДР, а проти країн, що прагнуть захистити себе від цієї загрози", - заявив дипломат.

Як повідомлялося, 2 березня Рада безпеки ООН одноголосно схвалила більш жорсткі санкції щодо Північної Кореї.

Санкції були введені у відповідь на випробування і запуск Північною Кореєю ядерної ракети 6 січня 2016 року та 7 лютого 2016 року відповідно.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.