Євросоюз просить Раду схвалити закон про НКРЕ, на кону 600 млн євро

документ
Середа, 1 червня 2016, 17:36

Посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський просить Верховну ради невідкладно ухвалити законопроект про Національну комісію  в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) із нормами, що відповідають європейському законодавству.

Про це йдеться в листі Томбінського на адресу голови Верховної ради Андрія Парубія, який є в розпорядження "Європейської правди".

Посол просить спікера "звернути увагу на важливий законопроект", який "вже тривалий час обговорюється у ВР" та був запланований до розгляду протягом поточного пленарного тижня. За даними на офіційному сайті ВР, цей проект внесений в порядок денний на четвер, але немає певності, чи дійде до нього розгляд.

Законопроект передбачає створення регулярора, не залежного ані від уряду, ані від президента, ані від парламенту. Україна взала зобов'язання щодо реформування регулятора, коли приєднувалася до Європейського Енергетичного співтовариства.

Томбінський наголошує, що законопроект у нинішній редакції "відповідає міжнародним зобов’язанням України в рамках Енергетичного співтовариства".

"Він має бути ухвалений в пріоритетному порядку вже зараз, оскільки існуюча ситуація явно суперечить цим вимогам", - йдеться у листі. Томбінський окремо наголосив на тому, що регулятор має бути незалежним – на думку ЄС, неприпустимо запроваджувати процедуру затвердження рішень НКРЕКП урядом

Посол також привітав ідею про призначення міжнародних спостерігачів у комісію з відбору членів НКРЕКП, зазначивши, що такий крок "суттєво послабить занепокоєння" щодо чесності процедури.

"Остаточне затвердження цього закону – одне з дуже небагатьох ключових зобов’язань, не виконаних Україною, для перерахування (в український бюджет) другого траншу макрофінансової допомоги на суму 600 млн євро...

Прошу вас докласти всіх зусиль для схвалення цього закону", - звернувся Томбінський до Парубія.

"Європейська правда" публікує також сканкопію даного листа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.