Естонія наголошує на необхідності вимагати від РФ компенсації за радянські депортації

Вівторок, 14 червня 2016, 15:23

Міністр юстиції Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що країни Балтії мають право і повинні вимагати від РФ компенсації за радянські депортації населення прибалтійських країн.

Про це повідомляє Delfi.

"75 років тому держава-окупант депортувала з країни десяти тисяч дітей, жінок і чоловіків. Це був злочин проти людяності і який немає терміну давності. Ми як і раніше, більше, ніж коли-небудь, повинні вшановувати пам'ять всіх жертв комуністичного терору і схилити голови перед їх стражданнями. Ми ніколи не забудемо несправедливість, що зазнали ми та інші народи", - сказав міністру своїй промові під час памʼятних заходів, присвячених 75-ліття депортації естонців до Сибіру у чернві 1941 року.

"Пам'ять жертв та історична правда вимагає від нас, щоб ми, згадуючи жертв несправедливості і домагалися відшкодування", - додав він.

У спільній заяві міністрів юстиції Польщі, Латвії, Литви та України наголошується на тому, що "Росія, як правонаступниця СРСР, не зробила нічого для того, щоб компенсувати ці злочини і вибачитися".

Як повідомлялося, міністри юстиції Естонії, Латвії і Литви 5 листопада 2015 року в Ризі підписали меморандум про співпрацю, в якому узгоджені дії по пред'явленню Росії вимог щодо відшкодування за радянську окупацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.