Нідерланди хочуть змінити угоду про асоціацію Україна-ЄС – ЗМІ

Вівторок, 7 червня 2016, 18:51

Уряд Нідерландів хоче змінити деякі положення із Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Про це повідомляє австрійське видання Die Presse, посилаючись на інформацію голландських дипломатів.

На такий крок голландський уряд має намір піти через квітневий референдум, на якому голландці проголосували проти ратифікації Угоди про асоціацію.

"Уряд в Гаазі надає перевагу тихій дипломатії за лаштунками. І зараз, коли Нідерланди головують у ЄС, у них є можливість спробувати змінити деякі пункти в договорі ЄС та України", - йдеться в статті.

Зокрема, йдеться про виключення пункту угоди про співробітництво між Україною та ЄС в оборонній сфері, або, як мінімум, про пом'якшення умов такого співробітництва.

Гаага пояснює свою позицію тим, що збереження безпеки в Європі та Україні не входить у завдання ЄС, цим має займатися НАТО.

Крім того, голландці хочуть гарантій, що Україна "не отримає автоматичний доступ до фінансових джерел ЄС".

"По-третє, Угода про асоціацію ЄС з Києвом не повинна гарантувати, що Україна могла б бути прийнята в якості 29 держави-члена ЄС", - сказав дипломат.

Для зміни тексту угоди Україна-ЄС Гаазі доведеться добиватися згоди всіх членів ЄС, які вже ратифікували її в нинішньому вигляді.

"Ми отримуємо від інших 27 країн-членів позитивні сигнали. У країнах-членах ЄС існує розуміння нашої проблеми, яку ми отримали після цього референдуму", - сказав голландський дипломат.

У той же час, проти зміни угоди виступають Польща і три країни Балтії, згода яких теж необхідна. Зокрема, вони наполягають на збереженні пункту про військово-технічне співробітництво між ЄС і Україною.

Видання зазначає, що Нідерланди навряд чи досягнуть якогось рішення до 23 червня, коли відбудеться референдум про членство Великої Британії в ЄС. Крім того, для зміни умов угоди потрібна і згода України.

Минулого тижня президент Петро Порошенко заявив, що Нідерланди незабаром можуть запропонувати алгоритм, що дозволить завершити ратифікацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

На консультативному референдумі у Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці.

Також повідомлялося, що свою позицію щодо Угоди про асоціацію між Україною та ЄС уряд Нідерландів визначить не раніше кінця червня.

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив, що уряд Нідерландів, а не ЄК має розробляти альтернативний план після референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.