У Польщі відзначають 73-тю річницю Волинської трагедії

Понеділок, 11 липня 2016, 13:09

У Польщі 11 липня вшановують памʼять жертв так званої кривавої неділі, яка вважається апогеєм Волинської трагедії.

Про це повідомляє Польське радіо.

"11 липня 1943 року бійці УПА здійснили координований напад на села і місцевості Східної Галичини й Волині, в яких проживали переважно поляки", – нагадує видання.

Як відомо, польські історики вважають події на Волині у 1943-1944 рр., коли бійці із загонів УПА та фракції Степана Бандери (ОУН-Б), вчинили масові вбивства поляків, етнічною чисткою. Найпоширеніший термін, який вживають польські фахівці – це "Волинський злочин".

Водночас Інститут національної пам'яті Польщі назвав дії УПА в 1943-1944 рр. геноцидом. За даними польських істориків, внаслідок "Волинського злочину" були вбиті близько 100 тисяч поляків.

В памʼять про жертв трагедії у Варшаві відбудеться служба у костьолі святого Олександра на Площі Трьох Хрестів. Після меси по вулицям старої частини міста у Варшаві відбудеться Марш Пам'яті. Про це повідомляє місцеве видання Wawalove.

Нагадаємо, 7 липня верхня палата польського парламенту ухвалила постанову щодо Волинської трагедії.

У своїй резолюції сенатори закликають польський Сейм встановити 11 липня Національним днем пам’яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої".

Водночас 11 липня в інтервʼю Польському радіо віце-маршалок Сейму, представник партії Kukiz-15 розкритикував той факт, що резолюцію про вшанування памʼяті жертв Волинської трагедії ухвалив лише Сенат, а не Сейм, де розгляд цього питання "заморожений".

За його словами, Польща у цьому питанні "піддалася на міжнародний тиск" з боку США та України.

Раніше повідомлялося, що Петро Порошенко поклав квіти до пам'ятника жертвам волинської трагедії, ставши на коліно перед ним.

Досі жоден з українських високопосадовців, що був з візитом у Варшаві, не відвідував Волинський сквер, де розташований пам’ятник.

Детальніше про нове загострення у двосторонніх відносинах між Україною та Польщею читайте у колонці на ЄвроПравді: Напередодні катастрофи: чи витримають українсько-польські відносини нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: