У системі е-декларування досі не виправлені низка технічних проблем - РПР

Вівторок, 13 вересня 2016, 15:56

Експерти антикорупційної групи "Реанімаційний пакет реформ" закликають Національне агентство із запобігання корупції привести систему електронного декларування у відповідність до законодавства.

Про це йдеться у заяві на сайті РПР.

Відзначається, що станом на 14:00 12 вересня зберігається ціла низка проблем, які виникли ще 1 вересня. Всі вони стосуються функціонування Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

"Варто зазначити, що система від 15 серпня, яка працювала у дослідній експлуатації, цих недоліків не мала. Проблеми з’явилися після її "доопрацювання" Державним науково-дослідним інститутом спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ", - йдеться у заяві.

Серед критичних помилок експерти називають те, що система дозволяє суб’єкту декларування подати кілька декларацій за один і той самий звітний період і відсутня можливість надати інформацію про членство суб’єкта декларування у громадському об’єднанні, благодійній організації тощо – відсутня відповідна форма.

Система вказує на помилки при заповненні полів форми, однак це не перешкоджає зберегти заповнену з помилками форму декларації як чернетку. Це також може означати, що чернетка з критичними помилками або незаповненими відомостями у блокуючих полях може бути подана як декларація.

У системі неправильно встановлено розмір мінімальної заробітної плати, що використовується для вирахування порогів декларування.

Крім того, електронна форма повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування на веб-сайті не відповідає формі, затвердженій НАЗК.

"Наявність перелічених проблем може призвести до некоректного заповнення декларацій, що матиме негативні наслідки та може практично унеможливити використання електронного декларування для запобігання корупції", - йдеться у заяві РПР.

Як повідомлялося, народний депутат від "Народного фронту" Тетяна Донець подала законопроект із змінами до закону "Про запобігання корупції", які фактично "вбивають" систему е-декларування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.