"Друзі України в ЄС" закликали долучити США до врегулювання на Донбасі

Середа, 12 жовтня 2016, 17:02

Представники неформальної групи "Друзів України в ЄС", до якої входять відомі європейські політики, закликали долучити США до переговорів щодо мирного врегулювання на Донбасі, а також продовжити санкції проти РФ на довший термін.

Про це йдеться у декларації групи, які оприлюднило видання Politico.

Декларація була оприлюднена від імені екс-генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена, колишнього міністра закордонних справ і оборони Великобританії Малкольма Рифкінда, екс-голови Європарламенту Ханса-Герта Поттерінга, а також екс-глави МЗС і екс-премʼєра Польщі Влодзімежа Цімошевича, колишнього глави уряду Словаччини Мікуласа Дзурінди, екс-міністра закордонних справ та глави уряду Швеції Карла Більдта і президента Естонії Тоомаса Ільвеса.

На думку підписантів "Мінський процес зайшов у глухий кут, оскільки російська влада та її посіпаки продовжують порушувати режим припинення вогню і перешкоджати роботі спостерігачів ОБСЄ".

Політики підкреслюють, що від  Україні не слід очікувати виконання своїх політичних зобов'язань в рамках мінських угод "без припинення щоденні вбивства своїх солдатів".

Підписанти заяви наголошують на тому, що "…переговори [в рамках Нормандського формату] повинні бути оновлені шляхом залучення всіх відповідних партнерів, включаючи Сполучені Штати".

Друзі України наголошують, "поки російський уряд йде своїм шляхом", європейці повинні "залишитися твердими, у тому числі і у питанні посилення санкцій щодо Росії".

В рекомендаціях групи наголошується на важливості "продовження санкцій ЄС проти РФ не на шість а на дванадцять місяців".

"Це дозволило б Європі продемонструвати свою рішучість вирішити і узгодити санкції з санкціями США", – наголошується у документі.

Європейські політики також рекомендують розширити список чиновників РФ, причетних до агресії проти України,на яких має розповсюджуватися заборона на виїзд до західних країн.

Йдеться, зокрема, про тих російських чиновників, які причетні до порушеннях прав людини, скоєних російським окупаційним режимом в Україні та в Криму.

Раніше повідомлялося, що ПАРЄ має ухвалити резолюцію, якою вимагатиме від РФ виведення військ з України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: