"Газпром" отримав дозвіл Єврокомісії на дозавантаження газопроводу OPAL - ЗМІ

Середа, 26 жовтня 2016, 08:33

Єврокомісія вирішила дозволити концерну "Газпрому" збільшення завантаження газопроводу OPAL.

Про це пише Deutsche Welle з посиланням на інформацію The Wall Street Journal.

Американське видання, посилаючись на два анонімні джерела, повідомляє, що Єврокомісія дозволила концерну "Газпрому" збільшити завантаження газопроводу OPAL.

За даними WSJ, Єврокомісія погодилася, що від 10 до 20 відсотків незадіяних потужностей OPAL будуть запропоновані іншим постачальникам газу, а решта виставлять на аукціон, у якому зможе взяти участь і "Газпром".

Як зазначає американське видання, домовленості по завантаженню OPAL можуть мати вирішальне значення в долю ще двох спірних питань.

По-перше, як очікується, вже 28 жовтня Єврокомісія може оголосити про укладення попередньої угоди про врегулювання антимонопольного справи щодо "Газпрому".

По-друге, таке рішення може посприяти позитивному вирішенню питання про будівництво другої гілки газопроводу Nord Stream.

"Це показує, що Росія і ЄС роблять прагматичні кроки, щоб полегшити вирішення бізнес-проблем, особливо на енергетичному фронті, де Росія залишається основним постачальником природного газу для багатьох країн, що входять в Євросоюз", - зазначає The Wall Street Journal.

Переговори представників ЄС і керівництва російського газового монополіста відбудуться у Брюсселі в середу, 26 жовтня.

Газопровід OPAL протяжністю 470 км, дає можливість транспортувати газ від німецької частини узбережжя Балтійського моря до кордону з Чехією.

Таким чином OPAL з'єднує газопровід Nord Stream з споживачами російського газу в Центральній і Східній Європі, оминаючи Україну.

На сьогодні газопровід завантажений лише на 50%. При цьому пропускна здатність становить 36 млрд куб. м на рік. Половина потужностей газогону не використовується за рішенням Єврокомісії, адже ЄС прагне перешкодити жорсткого контролю над газотранспортними системами з боку постачальників газу.

Раніше переговори між "Газпромом" і Брюсселем щодо збільшення квот на транспортування газу по OPAL були перервані в 2014 році в зв'язку з російсько-українським конфліктом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.