ЄС рекомендує допрацювати проект закону про спецконфіскацію

фото
Понеділок, 31 жовтня 2016, 11:37

В ЄС рекомендуються Україні не ухвалювати  проект закону про спецконфіскацію у нинішній його редакції, а зосередитися на використанні існуючих механізмів для повернення активі набутих злочинним шляхом і завершити створення Агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами.

Про це йдеться у листі-відповіді голови представництва ЄС Хюга Мінгареллі на імʼя голови комітет ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожемʼякіна, який оприлюднив на своїй сторінці у Facebook нардеп Олексій Рябчин.

Так, у листі вказується, що проект закону №5142 "є значно кращим у порівнянні з попередніми проектами…" проте, "… положення законопроекту щодо загального справедливого характеру розгляду та прав сторони захисту потребують доопрацювання…"

"Це бачення було також підкреслено у нещодавньому консультативному висновку Ради Європи", – відзначив Мінгареллі

У звʼязку з цим, представник ЄС наголошує, що "в контексті судової реформи, яка триває, прийняття нинішнього проекту про конфіскацію в цивільно-правовому порядку в Україні не є бажаним...".

Натомість в у представництві ЄС відзначають: "ми рекомендуємо Україні зосередитися на імплементації існуючих законодавчих актів, прийнятих в рамках процесу лібералізації візового режиму, а не створювати ще одну процедуру..."

Також Мінгареллі наголосив на тому, що Україна вже мала би почати формувати реєстр з повернення активів, набутих злочинним шляхом за допомогою існуючих правових механізмів та "завершивши створення Агентства з питань виявлення, розшуку та управління активам".

 
 

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кабінет міністрів України затвердив і направив до Верховної ради законопроект про спецконфіскацію, що дозволяє в досудовому порядку заарештовувати кошти та інші активи, отримані злочинним шляхом.

Як повідомлялося, 6 липня представництво ЄС в Україні поширило заяву про те, що у Верховній раді мала місце спроба змінити ключовий "безвізовий" закон про спецконфіскацію.

Так, проект №4811, що не відповідає стандартам ЄС, був схвалений комітетом, але згодом – відкликаний. 

Експертна спільнота раніше також розкритикувала даний законопроект, назвавши його клоном раніше відхиленого правоохоронним комітетом проекту №4057.

Згодом стало відомо, що у Раді зареєстрували новий законопроект №4890 на цю ж тему.

На думку експертів, цей закон містить ризики порушення прав людини і конфіскації майна людей, які при цьому не зможуть себе захистити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.