В Нідерландах пропонують не вживати слова "емігрант" та "корінний житель"

Вівторок, 1 листопада 2016, 10:00

Наукова рада з питань державної політки Нідерландів та Центральне бюро статистики країни пропонують виключити слова "емігрант" та "корінний житель" зі словника офіційних документів.

Про це повідомляє видання de Volkskrant.

Причиною для таких ймовірних нововведень в мову діловодства Нідерландів називають те, що вживання таких слів не відображає демографічної ситуації в країні, призводить до соціальної стигматизації (тобто негативного виділення, що призводить до формування негативного стереотипу) певних груп населення  і є образливими.

"Останнім часом поняття "емігрант" у Нідерландах набуває все більш негативного емоційного забарвлення", - відзначають у відомствах.

За даними газети, наразі відомства не будуть виступати з офіційними рекомендаціями для уряду, але будуть дотримуватися того, аби не вживати слів "емігрант" та "корінний житель" у власних документах.

В якості альтернативи пропонується вживати не слова, а словосполучення "люди з міграційним досвідом" – для позначення мігрантів, а також "люди з голландським досвідом" - для позначення "корінних жителів".

Повідомляється також, що Центральне бюро статистики випустить щорічну доповідь, в якому будуть використані словосполучення-замінники.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: