Перемога Трампа провокує кризу у зовнішній політиці США – ЗМІ

Четвер, 10 листопада 2016, 10:42

Перемогареспубліканця Дональда Трампа на виборах президента США буде провокувати напруженість на кількох континентах.

Про це йдеться у статті видання Politico.

"Сам факт обрання Трампа спричинить політичну нестабільність в країнах Азії, Європи, Близького Сходу і Латинської Америки, експерти відзначають, що світові лідери намагаються підготуватися до потенційно радикальних змін в американській зовнішній політиці і готуються до глобальної фінансової паніки", - йдеться у статті.

Експерти відзначають, що багато чого буде залежати від призначень нового президента у Держдепі, Пентагоні і Раді національної безпеки, де багато із фахівців раніше говорили, що ні за яких умов не працюватимуть з Трампом.

"Незрозумілі і часом суперечливі заяви про зовнішню політику на Близькому Сході – Пенс (віце-президент, - ред.) - за безпечні зони в Сирії, Трамп був проти - спочатку є необхідність прояснити його основні принципи у зовнішній політиці", - сказав Денніс Росс, який служив у Білому домі та Держдепі за кількох президентів.

Експерти з відносин з РФ прогнозують, що російський президент Володимир Путін буде активно проводити військову кампанію в Сирії не дуже боячись, що президент Трамп буде протистояти йому там, як, можливо, це робила б Клінтон.

Трамп заявляв, що хоче співпрацювати з Москвою в Сирії та в інших регіонах, і не висловив ніякого інтересу до військових дій США, як безполітна зона, яку пропонувала Клінтон. Ще до голосування у вівторок, російські війська, за повідомленнями, готували новий наступ проти повстанців у місті Алеппо.

Експерти також кажуть, що націоналістична політика може спалахнути в країнах Східної Європи і Балтії біля кордонів Росії, створюючи небезпечну нестабільність в регіоні.

Трамп припустив, що він може не виступити на захист прибалтійських держав Латвії, Литви та Естонії, які є членами НАТО, якщо вони не робитимуть достатній внесок у бюджет альянсу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.