Країни ЄС не схвалили механізм призупинення, чекають на поступки парламенту - джерело

Вівторок, 29 листопада 2016, 14:03

Зустріч в рамках тріалогу (тристоронніх консультацій) щодо механізму призупинення безвізового режиму, яка відбулася у вівторок, завершилася без ухвалення рішення.

Про це повідомили джерела "Європейської правди", поінформовані про хід консультацій.

"Переговори, що пройшли у Брюсселі вранці, не дозволяють говорити про успішне завершення тріалогу", - наголосив один зі співрозмовників.

Джерела свідчать, що країни-члени ЄС чекають на поступки з боку Європейського парламенту.

Зокрема, йдеться про суперечку щодо визначення категорій осіб, на які поширюватиметься призупинення на першому етапі. ЄП наполягає, що має бути можливість зупиняти безвіз для окремих категорій громадян.  Франція та Німеччина вважають, що призупинення має стосуватися відразу всіх  громадян країни, яку Єврокомісія визнає проблемною.

Ще одним проблемним питанням, за деякими даними, є юридичний статус можливого рішення про призупинення безвізу. Йдеться перш за все про те, чи потребує дане рішення  погодження із Європарламентом.

За деякими даними, напередодні засідання представники ЄП були готові на поступки у даному питанні, але у вівторок наполягали на попередній позиції. Представники окремих країн-членів ЄС (перш за все Німеччини та Франції) також не були готові поступатися позицією.

Як відомо, відсутність прогресу у цій сфері означає,  що вирішення питання про безвізовий режим для України та Грузії також відтерміновується.

Детальніше про процедуру та суть обговорюваного механізму – в статті "Призупинення безвізу і застереження Франції: як це працюватиме та коли можливе скасування віз".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.