ЄС планує різке збільшення витрат на оборону – Financial Times

Вівторок, 29 листопада 2016, 14:44

Брюссель готується оприлюднити плани щодо різкого збільшення витрат на кібербезпеку, військові кораблі і безпілотні технології в рамках багатомільярдного Європейського оборонного фонду.

Про це повідомляє The Financial Times.

Пропозиція Єврокомісії, що буде представлена у середу, стане наслідком рішення держав-членів щодо поглиблення координації в сфері оборони перед терористичними та іншими зовнішніми загрозами.

У проекті, який представить віце-президент ЄК Юркі Катайнен, також йдеться про подальшу стандартизацію військового обладнання, використання космічних програм ЄС для безпеки і оборонних цілей, а також інвестиції у кібербезпеку і збір розвідувальної інформації.

Видання пов'язує нарощування військового бюджету ЄС з заявами обраного президента США Дональда Трампа, який вимагав від європейських союзників збільшення відповідних витрат.

Одна з основних цілей поглиблення оборонної співпраці, ініційованого Німеччиною і Францією за підтримки Італії та Іспанії, - більш ефективне використання зростаючих військових витрат ЄС. За даними Єврокомісії, які наводить видання, брак координації та відсутність конкуренції щорічно коштують ЄС від 25 до 100 млрд євро.

Зазначається, що США інвестують в оборону більше ніж вдвічі за держави-члени ЄС. Генсек НАТО Єнс Столтенберг неодноразово закликав європейські держави збільшити витрати на оборону до 2% від ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.