У Нідерландах хочуть провести референдум щодо ЗВТ Канада-ЄС

Четвер, 3 листопада 2016, 11:12

У Нідерландах ініціативна група людей хоче провести під час місцевих виборів 2018 року і референдум щодо угоди про ЗВТ між ЄС і Канадою, підписаною 30 жовтня цього року.

Про це повідомляє NRC.nl.

Платформа CETA TTIP Referendum, до якої входять декілька різних організації, що виступають на підтримку референдуму,  вже зібрала 189 тисяч повідомлень на підтримку своєї ініціативи.

Прихильники ідеї референдуму зможуть почати збирати підписи після того як угоду про ЗВТ Канада-ЄС схвалить Сенат Нідерландів. До цього угоду повинен схвалити Європарламент – це, як очікується, станеться наприкінці цього року, або на початку наступного. Сенат Нідерландів може ратифікувати угоду не раніше осені 2017 року.

Після цього організаторам референдуму треба буде зібрати на підтримку своєї ініціативи 300 тисяч підписів.

Водночас експерти у галузі конституційного права стверджують, що новобраний парламент після історії з референдумом по Угоді про асоціацію Україна-ЄС може прийняти рішення про заборону виносити на референдум міжнародні договори.

На консультативному референдумі у Нідерландах 6 квітня проти Угоди про асоціацію України з Євросоюзом проголосували 61% голландців, які прийшли на дільниці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: