Лідер Республіки Сербської анонсував референдум щодо майбутнього регіону

виправлено
П'ятниця, 30 грудня 2016, 13:26

Лідер боснійських сербів Мілорад Додік оголосив про намір провести наступного року "дуже важливий референдум щодо майбутнього" Республіки Сербської.

Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу РТРС.

За його словами, в першій половині наступного року Республіка Сербська зажадає свій статус, щоб бути представленою у світі, але для цього необхідна єдність усіх політичних чинників.

"Я закликаю до національної єдності. Якщо цього не буде, ми зробимо це і без них. У наступному році ми будемо мати один дуже важливий референдум для нашого майбутнього. Мої колеги і я будемо визначити, коли він пройде", - сказав Додік.

Політик нагадав, що у вересні в Республіці Сербській вже відбувся один референдум.

"Це був спокійний, безтурботний день, в який народ вийшов, щоб висловити своє право, щоб забезпечити свою свободу. І ми знаємо, що без свободи не буде миру в регіоні", - сказав Додік.

Він заявив, що референдум – це беззаперечне право сербів, і пообіцяв підготувати зміни до закону, щоб організація референдуму була ще простішою.

Нагадаємо, боснійські серби на референдумі 25 вересня абсолютною більшістю проголосували за те, щоб зберегти 9 січня "Днем Республіки Сербської" в якості національного свята, попри заборону Конституційного суду Боснії і Герцеговини.

Як відомо, у листопаді 2015 року Конституційний суд БіГ заборонив святкування "Дня Республіки Сербської". Республіка Сербська, одна з двох державотворчих частин БіГ, відзначає своє свято щорічно з 9 січня 1992 року.

Аналітики відзначають, що ігноруючи рішення суду (щодо заборони свята 9 січня), Додік ставить під сумнів Дейтонську мирну угоду, яка поклала кінець кривавому конфлікту на території Боснії першої половини 90-х років ХХ століття.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.