Переговори СОТ щодо угоди по торгівлі "зеленими" товарами провалилися

Неділя, 4 грудня 2016, 17:57

Переговори щодо відміни бар’єрів у торгівлі так званими екологічними товарами між членами Світової організації торгівлі звершилися безрезультатно.

Про це йдеться у спільній заяві єврокомісара з питань торгівлі ЄС Сесілії Мальстрьом і торгового представника США Майкла Фромана.

"Як співголови перегорів на рівні міністрів, які тривали цими вихідними … заявляємо, що ми провели роботу з усіма сторонами, залученими до переговорів для досягнення консенсусу (щодо Угоди по торгівлі екологічними товарами – Environmental Goods Agreement (EGA) – ред.) …", – йдеться у заяві.

За інформацією, викладеною у заяві, наразі сторони не змогли остаточно домовитися про положення угоди і всі учасники переговорів мають переглянути свої позиції.

"Учасники переговорів повернуться до своїх столиць, щоб ухвалити рішення про подальші кроки", – йдеться у заяві.

Єврокомісар Мальстрьом у своєму Twitter висловила жаль щодо безрезультатних переговорів і повідомила, що переговори по Угоді продовжаться наступного року.

"Не змогли домовитися про EGA цими вихідними. Сумно, але переговори будуть продовжені наступного року. Всі прагнуть досягнути торговельної угоди, яка сприятиме "зеленому" зростанню, – відзначила єврокомісар.

Додамо, що з липня 2014 року ЄС та 16 інших учасників Світової організації торгівлі  проводять переговори щодо широкомасштабної угоди з торгівлі екологічними товарами для усунення торгових бар'єрів при торгівлі "зеленими" товари, які мають вирішальне значення для захисту навколишнього середовища і пом'якшення наслідків зміни клімату.

До таких товарів відносяться ті, що допомагають очистити повітря і воду, наприклад, скрубери вуглекислого газу, а також – допомагають регулювати рівень забруднення, наприклад машинне обладнання для рециркуляції, сприяють ефективному використанню енергії, наприклад, теплові насоси, термостати; контролюють забрудненням повітря, наприклад, вимірювальна техніка; генерують енергію з відновлюваних джерел енергії: сонце, вітер, гідроелектростанції, наприклад, вітрові турбіни, сонячні панелі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.