Фінальний звіт розвідки про кібератаку РФ: Путін наказав змінити результат виборів в США

Субота, 7 січня 2017, 09:31

В п'ятницю 6 січня три американські спецслужби – Федеральне бюро розслідувань, Центральне розвідувальне управління та Агентство з національної безпеки – розсекретили та оприлюднили спільний звіт про втручання РФ у виборчу кампанію в США.

Скан документу, зокрема, наводить видання The New York Times.

Американські розвідники дійшли згоди щодо того, що російське вище керівництво, включно з президентом Путіним, особисто причетно до кампанії з незаконного впливу на хід президентських виборів в США.

"Ви оцінюємо, що президент Володимир Путін віддав наказ щодо кампанії, спрямованої на президентські вибори в США.

Метою Росії було підірвати публічну довіру до демократичного процесу в США, очернити (кандидата в президенти) Клінтон, зашкодити її шансам на обрання та потенціальне президентство.

Ми також оцінюємо, що президент Путін надав чітку перевагу Трампу.

Ми (всі три розвідувальних органи) маємо високий ступінь впевненості щодо цих суджень", - йдеться у звіті.

Серед іншого, Росія стояла за зламом пошти штабу демократів, який став джерелом інформації, що дискредитувала Клінтон.

Також американські розвідники повідомили про використання технології "інтернет-тролів" для зміни результату виборів президента США. У звіті йдеться про "стратегію масових повідомлень, що додала прикриття операції спецслужби – включно із зусиллями російських урядових агенції, державник ЗМІ, інших посередників, а також проплачених користувачів соціальних медіа, так званих тролів".

"Ми вважаємо, що Москва застосує набутий досвід для подальших дій в усьому світі, включаючи вплив на вибори в державах-союзниках США", - йдеться у звіті.

Повідомляється, що 25-сторінковий звіт супроводжується документом із наведеними детальними доказами втручання РФ. Останній документ лишається від грифом "секретно".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.