Україна подала позов у СОТ на оскарження російських обмежень транзиту

Понеділок, 13 лютого 2017, 11:00

9 лютого Україна направила в СОТ вимогу про створення Групи експертів в рамках справи щодо численних обмежень транзиту з території України через територію Російської Федерації у треті країни: Казахстан та Киргизстан (DS512 "Росія – заходи щодо транзитного руху").

Про це говориться у повідомленні на сайті Мінекономрозвітку. 

Нагадаємо, з 1 січня 2016 року - моменту початку дії режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС, Російська Федерація ввела обмеження транзитного руху автомобільними та залізничними шляхами з території України через територію Російської Федерації до Республіки Казахстан, а з 1 липня 2016 року і до Киргизької Республіки.

Україна розпочала процес врегулювання цієї суперечки в рамках СОТ у вересні минулого року. Тоді до СОТ було направлено вимогу про консультації (попередній етап перед відкриттям панелі) з Російською Федерацією. Зважаючи, що РФ не визнає свого порушення тоа не скасовує обмеження, до СОТ було направлено вимогу про створення Групи експертів.

За оцінками експертів близько 79% експортних поставок з України до Казахстану та 95% до Киргизстану зазнали негативного впливу від обмежень та часткової заборони з боку Р.Ф

"З моменту застосування обмежувальних заходів, що оскаржуються, експорт товарів з України до країн Центральної/Східної Азії в 2016 році знизився на 38,3% в порівнянні з 2015 роком. В цілому втрати експорту товарів до Казахстану та Киргизстану оцінюються в обсязі понад $0,4 млрд" - цитує міністерство слова заступника міністра – торгового представника України Наталію Микольську.

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.