Мінськ: Росія ввела прикордонну зону без попередження

Четвер, 2 лютого 2017, 18:03

Росія прийняла рішення про встановлення прикордонної зони із Білорусією без попереднього повідомлення.

Про це заявила відділу прес-служби МЗС Білорусі Марія Ваньшина, повідомляє Белта.

"По-перше, це суперечить усім чинним домовленостям, що регулює охорону державних кордонів двох країн і порядок їхнього перетину, що російська сторона прийняла рішення про встановлення прикордонної зони на кордоні з Білоруссю без попереднього повідомлення", - сказала Ваньшина.

За її словами, це не перший подібний випадок. Схожа ситуація сталася на початку 2016 року, коли Росія фактично почала вводити обмеження на в'їзд громадян третіх країн через кордон Білорусі та РФ.

"По-друге, у багатьох складається враження, що ці дії ведуть до відновлення повноцінного контролю на білорусько-російському кордоні, скасованого понад 20 років тому. А це йде врозріз з низкою чинних домовленостей, які передбачають базовий принцип відкритості кордонів між Республікою Білорусь і Російською Федерацією", - зазначила вона.

Нагадаємо, директор ФСБ Росії розпорядився встановити прикордонну зону на кордонах Смоленської, Псковської і Брянської областей з Білорусією.

Як повідомлялося, Олександр Лукашенко підписав указ про безвізовий режим з Білоруссю для 80 країн, серед яких країни ЄС і США, який набирає чинності з 12 лютого.

Нові правила в'їзду не будуть поширюватися на осіб, які прибувають в Білорусь авіарейсами з Росії, а також які збираються вилетіти з Мінська у російські аеропорти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.