Генсек Ради Європи закликав Аграмунта розслідувати корупцію в ПАРЄ

Вівторок, 28 березня 2017, 18:22

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд надіслав листа голові Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунту із закликом прискорити створення незалежного органу розслідування можливих фактів корупції в ПАРЄ.

"Після звинувачень у корупції та зловживаннях, висунутих проти членів Парламентської Асамблеї, Бюро Асамблеї на своєму засіданні 27 січня прийняло рішення підготувати Меморандум проекту зовнішнього незалежного слідчого органу з розслідування цих тверджень. Я рішуче підтримав це рішення. В ході обміну думками з вами 1 лютого заступники міністрів підкреслили, що це питання має вирішуватися оперативно і прозоро", - йдеться у листі.

Ягланд повідомив,  що на останній зустрічі в Мадриді 9 і 10 березня Бюро Асамблеї не дійшло згоди щодо створення цього органу і тепер це питання буде включене до порядку денного наступного засідання 24 квітня.

Він зазначив, що як генсек Ради Європи не має повноважень для розслідування щодо парламентаріїв. Тим не менше, Парламентська Асамблея, як статутний орган Ради Європи, обирає Уповноваженого з прав людини, суддів Європейського Суду з прав людини, а також Генерального секретаря.

"На тлі цих важливих функцій дуже важливо, щоб всі її члени діяти сумлінно і не викликали сумнівів у широкої громадськості. Тому я звертаюся до вас особисто використати свої повноваження, щоб прискорити рішення про створення незалежного органу розслідування без будь-яких подальших затримок", - зазначив Ягланд.

Він нагадав, що Парламентська Асамблея незабаром обирає суддів Європейського Суду з прав людини, а також Уповноваженого з прав людини.

"Це мій обов'язок, забезпечити, що ці вибори відбувалися згідно з найвищими етичними стандартами", - написав Ягланд.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.