Росіяни в суді ООН використали в якості доказів фейки трирічної давнини

Вівторок, 7 березня 2017, 14:31

Російські дипломати під час слухань у Міжнародному суду ООН у справі "Україна проти Росії в якості доказів посилалися на поширювані Кремлем фейкові новини.

Про це йдеться у статті "Фейки за звичкою: Росія надала Суду ООН фальсифіковані докази про "українських карателів".

Росіяни зареєстрували в суді 600-сторінковий документ із письмовими поясненнями. В одному із документів, наприклад, подається лінк на змонтовану для російського телеефіру промову Петра Порошенка в Одесі в листопаді 2014 року.

"У нас діти підуть до школи і дитячих садків, а в них вони будуть сидіти по підвалах. Ось так ми переможемо у війні", – цитують Порошенка в російському МЗС.

Та схоже, вони навіть не спробували пошукати оригінал промови, адже він є в інтернеті. Зокрема, на сайті StopFake. Адже цей монтаж виступу Порошенка здавна гуляв у мережі і є одним із прикладів російських фейків.

Насправді, як видно з повного тексту промови, Порошенко говорив не про погрози жителям окупованих територій, а про те, що місцеві бойовики вже зараз змушують їх жити в нелюдських умовах, позбавляючи майбутнього.

Окремої уваги заслуговує ще один фейк з числа "класичних". Росіяни звинуватили Україну в застосуванні забороненої хімічної зброї – фосфорних бомб.

Три роки тому російські ЗМІ справді повідомляли про використання фосфорних бомб Україною, але подальші події підтвердили, що це – відвертий фейк. Ані під владою бойовиків, ані згодом, після звільнення Слов’янська, не було жодних свідчень застосування фосфорних бомб.

Натомість було оприлюднене перехоплення розмови представника проросійських бойовиків Андрія Пургіна з невідомим співрозмовником в РФ, в якій бойовик визнав, що жодних ознак використання бомб немає. Ймовірно, на відео зафіксовані освітлювальні снаряди.

Згодом неодноразово поширювалася інформація про фосфорні бомби, але щоразу її спростовували.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.