У Будапешті десятки тисяч протестували проти закриття університету, заснованого Соросом

Фото
Понеділок, 10 квітня 2017, 09:53

Десятки тисяч людей взяли участь у великій демонстрації проти закриття Центральноєвропейського університету (CEU), заснованого в 1991 році філантропом і мільярдером Джорджем Соросом.

Про це повідомляє BBC.

На відміну від протестів 2 квітня, у недільній демонстрації взяли участь не лише студенти, а й люди середнього та старшого віку.

 

Вони пройшли ходою через Ланцюговий міст до будівлі угорського парламенту, вигукуючи заклики до президента Угорщини Яноша Адера попросити Конституційний суд про перегляд прийнятого закону, який дозволяє закрити CEU.

 

За оцінками ВВС, це був чи не найбільший антиурядовий протест за всі сім років, що Віктор Орбан знаходиться при владі в Угорщині.

У протесті взяли участь щонайменше 50 тисяч людей, за оцінками організаторів – 80 тисяч.

Нагадаємо, парламент Угорщини 4 квітня проголосував за законопроект, який регулює діяльність в Угорщині університетів з країн, що не входять в ЄС, і таким чином ставить під загрозу заснований філантропом Джорджем Соросом Центральноєвропейський університет (CEU).

Для того щоб набути чинності закон має бути підписаний президентом Яношем Адером, у якого тепер є три варіанти: підписати закон у нинішньому вигляді; повернути в парламент для доопрацювання; направити документу Конституційний суд, який перевірить його на конституційність.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: