Данія хоче змінити закон про трубопроводи на тлі спорів про "Північний потік-2"

Понеділок, 10 квітня 2017, 10:44

Уряд Данії пропонує внесення поправок до законодавства, які дозволять забороняти будівництво трубопроводів на основі міркувань зовнішньої політики або безпеки.

Про це повідомляє Euractiv.

Данський уряд вирішив запропонувати такі поправки через стурбованість щодо російських зусиль з будівництва спірного газопроводу Nord Stream 2 через територіальні води Данії.

Данія опинилася в геополітичному конфлікті через намагання Росії та її партнерів отримати дозвіл перекачувати більше газу в Європу через Балтійське море до Німеччини через новий газопровід.

"Ми хочемо мати можливість сказати так або ні з точки зору безпеки і зовнішньої політики", - сказав міністр енергетики та клімату Ларс Крістіан Ліллехолт, додавши, що в даний час єдина можливість заборонити подібні проекти – це загроза екології.

Попередній маршрут Nord Stream 2 перетинає данські води неподалік від острова Борнхольм, між Швецією і Польщею.

Данія і Швеція на початку цього року попросили Європейську комісію вивчити проект, перш ніж дві держави узгодять дозвільні документи на газопровід у своїх територіальних водах. Дипломати ЄС кажуть, що заблокувати проект газопроводу буде складно.

Країни Східної Європи та Балтійського моря виступають проти нового трубопроводу, який буде постачати російський газ по дну Балтійського моря, тому що вважають, що він зробить ЄС заручником Москви.

Країни Північної Європі, особливо Німеччина, для яких цей трубопровід має економічну вигоду, схиляються на користь його будівництва.

Раніше повідомлялося, що ЄС запропонував провести переговори з Росією від імені держав-членів щодо газопроводу "Північний потік-2".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.