Словенія може попросити допомоги ЄС у вирішення суперечки з Хорватією

Середа, 12 липня 2017, 19:16

Словенія може звернутися до Європейської комісії за допомогою у впровадженні нещодавнього рішення суду в Гаазі щодо територіальної суперечки з Хорватією.

Про це сказав прем'єр-міністр Словенії Міро Церар після зустрічі з хорватським колегою Андрієм Пленковичем, повідомляє Euractiv.

Суд постановив, що Словенія повинна мати "безперервний доступ" до міжнародних вод Адріатичного моря. Хорватія відхилила рішення, заявивши, що вона вийшла з арбітражного процесу у 2015 році.

"Ми, швидше за все, звернемось до Європейської комісії за порадою та співпрацею, але лише тоді, коли ми (Словенія та Хорватія) не зможемо знайти загальний шлях до вирішення проблеми", - сказав Церар.

Рішення суду є остаточним і обов'язковим, проте Пленкович зазначив, що Хорватія не вважає його дійсним, оскільки країна відмовилася від арбітражного процесу після того, як у 2015 році стало відомо, що словенський суддя обмінювався конфіденційною інформацією з урядом Любляни.

Пленкович заявив, що Хорватія готова провести прямі переговори для досягнення двосторонньої угоди. "Ми хочемо зібрати перелік усіх відкритих питань до нашого наступного засідання у вересні", - сказав Пленкович.

За словами суду, дві країни мають шість місяців для виконання цього рішення. Поки що невідомо, які дії може вжити Єврокомісія, яка раніше заявляла, що рішення має бути реалізовано.

Нагадаємо, Арбітражний суд в Гаазі виніс рішення щодо спору між Хорватією та Словенією довкола морського кордону у Піранській затоці на півночі Адріатичного моря, який ведеться з 1991 року. 

Суд віддав Словенії близько 75% вод Піранської затоки, як того і просила Любляна. У Хорватії назвали рішення суду заангажованим, відмовившись його виконувати.

Детальніше читайте у статті: "ЄС отримав територіальну суперечку: чому Хорватія не визнала рішення Гаазького суду"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: