Парламент Косова затвердив склад нового уряду

Понеділок, 11 вересня 2017, 13:07

Парламент Косова затвердив склад нового уряду на чолі з колишнім польовим командиром Рамушем Харадінаєм.

Про це повідомляє Balkan Insight.

Уряд Харадіная отримав мінімально необхідну більшість - 61 голос у 120-містному парламенті.

Відповідно до коаліційної угоди, пропрезидентська "Демократичної партії Косова" буде мати посаду віце-прем'єр-міністра плюс шість міністерств.

Партія Харадіная "Альянс за майбутнє Косово" отримала три міністерські посади.

Основна сербська партія в Косові, Srpska Lista, яка підтримала Харадіная, матиме три міністерства.  Молодший партнер у коаліції NISMA матиме посаду віце-прем'єра та три міністерства.

"Немає альтернативи діалогу з Сербією", - сказав Харадінай, звернувшись до парламенту, додавши, що незважаючи на "трагічну історію, ми не можемо змінити той факт, що ми сусіди".

Харадінай був командувачем Армія визволення Косова – албанського збройного формування, що відстоювало самостійність Косова від Югославії і боролося з сербськими силами у конфлікті 1998-1999 років.

Харадінай уже був на посаді прем’єра Косова нетривалий час з грудня 2004-го по березень 2005-го.

Міжнародний кримінальний трибунал по колишній Югославії (МТКЮ) в Гаазі звинувачував його у злочинах проти людяності і порушенні законів та звичаїв війни, але Харадіная виправдали через відсутність переконливих доказів.

У січні 2017 року Харадіная затримали у Франції на підставі ордера на міжнародний розшук від Сербії, яка хоче судити його за воєнні злочини. Однак французький суд не дозволив його екстрадицію до Сербії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: