Франція та Італія дійшли згоди щодо судноверфі, на якій будували "Містралі"

Четвер, 28 вересня 2017, 12:23

Париж та Рим погодили умови продажу частки найбільшої французької судноверфі. Ця проблема вже викликала чималий дипломатичний скандал між країнами.

Як повідомляє французький The Local, права власності судноверфі будуть поділені 50/50 між французьким урядом та італійською компанією Fincantieri.

При цьому Франція "позичить" італійському партнеру 1% акцій, що дасть йому право вирішального голосу. Остання норма може бути розірвана у випадку, якщо Fincantieri не буде виконувати свої інвестиційні зобов’язання.

Відповідна угода була підписана у Ліоні президентом Франції Еммануелем Макроном та прем'єр-міністром Італії Паоло Джентілоні.

Макрон назвав це рішення "взаємовигідною угодою", зазначивши, що до недавнього часу судноверф контролювалася групою південнокорейських компаній.

Нагадаємо, Сен-Назер - це єдина верф у Франції, здатна будувати великі корпуси для військових кораблів. Тут збудували п’ять вертольотоносців типу "Містраль", два із яких виготовили для Росії, але які через санкції РФ так і не отримала.

Ще донедавна держава володіла лише 33% верфі. Решту вирішили продати, і претендент був лише один - італійська суднобудівна компанія Fincantieri.

У відповідь Макрон прийняв рішення про націоналізацію верфі. Це стало першим серйозним економічним рішенням нового президента Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: