Дозвіл Брюсселя на фінансоване РФ розширення АЕС в Угорщині був політичним рішенням – ЗМІ

Четвер, 23 листопада 2017, 13:37

Чиновники Єврокомісії допомогли Угорщині отримати схвалення будівництва нових реакторів на АЕС "Пакш", щоб не псувати і без того напружені відносини з Будапештом.

Про це повідомляє видання Politico, яке отримало доступ до відповідної документації Єврокомісії.

Йдеться про понад 200 сторінок аналітичних записок Єврокомісії, листів, протоколів засідань за 2016 рік, коли Брюссель висловив серйозні занепокоєння тим, що Угорщина без відкритого тендеру уклала контракт на 12 млрд євро з російським "Росатомом".

Законодавство ж ЄС вимагає конкурсу для проектів такого рівня. Однак в результаті політичного рішення, Єврокомісія вирішила зняти свої зауваження.

"Не можна проїхати на червоне світло і пообіцяти поліції, що на наступному світлофорі вже зупинишся, тому все гаразд", - каже угорський євро депутат від зелених Бенедек Явор, який і отримав доступ до документів.

"Це було політичне рішення  і вони намагалися придумати причину заднім числом. Це підтверджується документами", - заявив євродепутат, який виступає проти розширення АЕС. За його словами, дозвіл Єврокомісії в певному сенсі був унікальним, оскільки йшлося про порушення багатьох пріоритетів ЄС.

У Єврокомісії ж заперечують, що дозвіл на розширення АЕС в Угорщині був наданий з політичних мотивів, а всі конспірологічні теорії на цю тему називають необґрунтованими.

Нагадаємо, у березні Єврокомісія вирішила, що виділення угорським урядом коштів на побудову двох реакторів на АЕС "Пакш" не суперечить європейським правилам надання державної допомоги і тим самим усунула останню перешкоду для розширення АЕС.

Як повідомлялося, влада Угорщини уклала контракт з російською компанією "Росатом" на проектування та будівництво двох нових енергоблоків потужністю 1200 мегават кожен на угорській АЕС "Пакш" в 2014 році.

Згідно з договором, Росія надає Угорщині кредит у розмірі до 10 млрд євро на реалізацію проекту. Загальна вартість будівництва реакторів становить 12 млрд євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: