Латвії можуть загрожувати санкції за мовні обмеження під час купівлі землі

П'ятниця, 3 листопада 2017, 16:32

Деякі пункти ухваленого Сеймом Латвії законопроекту про посилення вимог до покупців землі в Латвії, зокрема, потреба знання латиської мови, суперечать правовим нормам Європейського союзу.

Про це заявила глава представництва Єврокомісії в Латвії Інна Штейнбука, повідомляє портал Delfi.

"Це не тільки вимога знати мову на досить високому рівні. Є й інші дискримінаційні норми. Наприклад, вимагається від іноземців, щоб вони самі обробляли придбані землі, крім того, вони повинні довести, що володіють навичками роботи в сільському господарстві", — сказала вона.

"Є закони Європейського союзу, які прийняли всі країни-учасниці, їх треба дотримуватися. І якщо є дискримінація, Європейський суд, Європейська комісія можуть почати правову процедуру, яка призводить до штрафів і так далі", — зазначила Штейнбука.

Наразі Єврокомісія попередила Ригу, що закон не відповідає європейським нормам, так що у Латвії є якийсь час, щоб переглянути цей закон.

У травні 2017 року Сейм прийняв поправки до закону про приватизацію землі в сільській місцевості, які встановлюють для покупців сільгоспземлі у Латвії ще більш високі вимоги до володіння державною мовою. Зокрема, вимагається уміння розмовляти державною мовою на побутові і професійні теми, ясно формулювати і обґрунтовувати свою думку, читати і розуміти тексти різного змісту, писати необхідні для роботи документи та розгорнуті тексти на побутові і професійні теми, сприймати й розуміти проголошені в природному темпі тексти на різні теми.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: