Франція виявила сліди радіоактивного цезію у грибах, імпортованих з РФ

Четвер, 30 листопада 2017, 13:29

Франція виявила сліди радіоактивного цезію у імпортованих з Росії грибах, заявив глава французького ядерного регулятора ASN у четвер.

Про це повідомляє Reuters.

Відповідаючи на запитання про вплив хмари радіоактивного забруднення, що надійшла з Росії в жовтні, глава ASN П'єр-Франк Шеве повідомив, що рівень радіоактивного рутенію-106 у повітрі не становив загрози безпеці французів, проте контроль за імпортними продуктами харчування було посилено.

"За останньою інформацією, сліди цезію були знайдені в грибах, які надійшли з Росії", - сказав Шеве на засіданні Сенату з питань ядерної безпеки.

Метеорологічна служба Росії в кінці листопада підтвердила, що наприкінці вересня в декількох регіонах країни, недалеко від підприємства з виробництва компонентів ядерної зброї в Челябінській області, була зафіксована підвищена концентрація ізотопу рутеній-106.

Вона майже в 1000 разів перевищувала звичайний радіаційний фон.

Росія оприлюднила цю інформацію тільки після того, як Інститут ядерної та радіаційної безпеки  попередив про хмару радіоактивного забруднення над Європою.

Радіоактивний ізотоп - рутеній 106 утворюється в ядерному реакторі в результаті радіоактивного розпаду і в натуральному вигляді в природі не зустрічається. Він також використовується в медичному обладнанні для радіаційної терапії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: