Україна концентрується не на статусі в НАТО, а на програмі дій – Климпуш-Цинцадзе

Середа, 8 листопада 2017, 13:52

Віце-прем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що НАТО підтвердило готовність до інтеграції з Україною ще 9 років тому, і зараз Київ має сконцентруватися на  реформах.

Про це вона заявила, відповідаючи на запитання "Європейської правди" під час візиту до  штаб-квартири НАТО в Брюсселі.

Климпуш-Цинцадзе ухилилася від коментарів щодо того, коли Альянс може офіційно визнати за Україною статус "країни-аспіранта", натомість нагадала про рішення Бухарестського саміту Альянсу, який вирішив, що "одного дня Україна та Грузія стануть членами НАТО".

"Я вважаю, що у 2008 році було ухвалене ключове політичне рішення щодо членства України в НАТО. Як у даний конкретний момент це (статус України) називається – має набагато менше значення, ніж те, що  ми робимо в нашій взаємодії з Альянсом", - заявила вона.

"Ми зосередилися на тому, що намагаємося привести річну національну програму у відповідність до програм, які мали країни, що успішно виконали ПДЧ. Якщо ми впораємося з цією амбіцією, то надання нам нового статусу буде питанням годинного засідання Північноатлантичної ради, яка переназве цей процес", - вважає віце-прем’єр.

Раніше, після заяв генсека НАТО про "підтримку євроатлантичних прагнень України", "Європейська правда" закликала керівництво України вимагати від Альянсу офіціально зафіксувати за нашою державою статус "країни-аспіранта" (детальніше про це – в статті "Новий статус України в НАТО: завдання, що стало реальним"). Цей статус, серед іншого, є обов’язковою сходинкою на шляху до діалогу про отримання ПДЧ.

Однак в середу підтвердилося, що Угорщина перейшла до блокування подальшого прогресу у відносинах України з НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: