Генасамблея ООН проведе сесію щодо статусу Єрусалима 21 грудня

Середа, 20 грудня 2017, 14:54

193 члени Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй проведуть рідкісну спеціальну сесію 21 грудня на прохання мусульманських держав щодо рішення президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

Про це повідомляє Reuters.

Палестинський посланник в ООН Ріяд Мансур заявив, що Генеральна Асамблея голосуватиме за проект резолюції, що закликає скасувати рішення Трампа. Йдеться про резолюцію, яка була ветована США у Раді Безпеки ООН у понеділок, 18 грудня.

Мансур заявив, що очікує на "величезну підтримку" резолюції в Генеральній Асамблеї.

Як відомо, таке голосування не є зобов'язуючим, однак має політичну вагу.

Зазначимо, що згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї "Єдність на користь світу" 1950 року, Асамблея може вживати заходів, якщо Рада Безпеки не здатна діяти через голосування проти одного зі своїх постійних членів у випадку, коли існують підстави вбачати загрозу миру, порушення миру чи акт агресії.

Асамблея може негайно розглянути це питання з метою надати членам Організації необхідні рекомендації щодо колективних заходів для підтримування чи відновлення міжнародного миру та безпеки.

Нагадаємо, Сполучені Штати наклали вето на резолюцію ООН про скасування рішення президента США Дональда Трампа щодо проголошення Єрусалима столицею Ізраїлю.

Резолюція щодо статусу Єрусалима, запропонована Єгиптом, була підтримана 14 іншими членами Ради безпеки ООН. Арабські країни заздалегідь знали, що Сполучені Штати скоріш за все накладуть вето на резолюцію, однак вони хотіли продемонструвати, що різні країни світу виступають проти дій Трампа.

Як відомо, 6 грудня президент США Дональд Трамп, попри застереження світової спільноти, схвалив рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.