11 країн домовились про Транстихоокеанське партнерство без США

Середа, 24 січня 2018, 11:15

11 держав досягли згоди щодо угоди про Транстихоокеанське партнерство (ТТП) і можуть підписати її уже навесні.

Про це повідомляє The Guardian.

Очікується, що 11 країн підпишуть угоду з поправками 8 березня в Чилі. В угоді беруть участь Австралія, Бруней, Канада, Чилі, Японія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур та В'єтнам.

Виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо назвав угоду про ТТП "правильною угодою". Терміни укладання угоди важливі для Канади, яка намагається диверсифікувати свій експорт.

В рамках угоди планується ліквідація 98% тарифів на ринку, вартість якого становить близько 14 трлн доларів США. Угода включає скасування всіх тарифів на морепродукти, вино, овече м'ясо, бавовну і промислові товари по всьому регіону.

Прем'єр-міністр Австралії Малкольм Тернбулл заявив минулого тижня, що нова угода залишить двері відкритими для майбутньої участі США.

Угода, яка охоплює 40% світової економіки,  була ініційована Вашингтоном. Вона мала стати одним з головних досягнень адміністрації екс-президента Барака Обами. Угода була підписана в лютому 2016 року 12 державами включно зі США.

Президент Дональд Трамп у січні 2017 року підписав указ про вихід Сполучених Штатів Америки з ТТП. У час передвиборчої кампанії він називав угоду "потенційною катастрофою для країни" та обіцяв вийти з неї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.