"Кремлівський список" США підмінили в останній момент – Atlantic Council

виправлено
Середа, 31 січня 2018, 10:30

"Кремлівський список" США – перелік наближених до Володимира Путіна росіян – був укладений американськими урядовими агентствами, але минулого тижня його несподівано замінив невідомий наразі високопосадовець.

Про це заявив шведський економіст, експерт з Росії та старший науковий співробітник Atlantic Council Андерс Аслунд, який був одним із консультантів "кремлівського списку", пише The Guardian.

За його словами, існував початковий список, який складала команда експертів. Але в четвер Аслунду повідомили, що впливовий посадовець наказав замінити його на перелік, укладений на основі рейтингу Forbes найбагатших людей світу та прізвищ осіб з адміністрації президента РФ.

"Це робить все це смішним. У ньому немає критеріїв…Це серйозна спроба когось "наверху" в уряді змусити уряд США і Конгрес виглядати смішними", - сказав він.

Аслунду не відоме ім’я посадовця, однак він стверджує, що відповідальність за підміну несе міністр фінансів США Стівен Мнучін, який схвалив список.  

У коментарі на сайті Atlantic Council Аслунд написав, що першочерговою метою "кремлівського списку" було визначити тих, хто нажив свій статок на незаконних контактах з Кремлем. Однак опублікований Міністерством фінансів перелік прізвищ виглядає насмішкою над Конгресом і санкціями США, що зіграло на руку Володимиру Путіну.

 "Основним бенефіціаром цього списку є президент Росії. Виникає питання, чому глава Мінфіну висміює санкції США щодо Росії і законодавство, підписане президентом", - заявив Аслунд.

Нагадаємо, Міністерство фінансів США опублікувало так звану "кремлівську доповідь", в якій перераховані імена наближених до президента РФ Володимира Путіна російських чиновників і бізнесменів, проти яких можуть бути введені санкції.

У списку 96 російських олігархів, чиї статки оцінюються на суму понад трільйон доларів США. Крім того, у списку 114 прізвищ високопосадовців, а також керівників державних компаній.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.