Українці заповнюють прогалини у бюджеті Польщі – польські ЗМІ

П'ятниця, 2 березня 2018, 10:39

Іноземні працівники, абсолютну більшість яких складають українці, почали заповнювати прогалини у фінансах Управління соціального страхування (ZUS) Польщі.

Про це повідомляє польське видання Rzezcpospolita.

"Іноземці не тільки успішно рятують польський ринок праці, але також дедалі більше підтримують державні фінанси", - ідеться у статті. За оцінкою видання, минулого року іноземні працівники могли сплатити державі 3-6 млрд злотих у вигляді різних зборів.

Йдеться про людей, які зареєстровані в ZUS, працюють на законних підставах за контрактом або за договором про працевлаштування та сплачують внески по соціальному страхуванню та податок на прибуток фізичних осіб. За даними Управління соціального страхування, на кінець 2017 року їхня кількість сягнула 440 тисяч і на 50% перевищила кількість попереднього року.

Оцінки розміру сплачених податків, проведені виданням, приблизні, оскільки ні ZUS, ні Міністерство фінансів не проводять такого аналізу.

"Надходження податків та внесків від іноземців, зареєстрованих в ZUS, можуть скласти 5,2 млрд злотих. Це орієнтовна сума, але, безсумнівно, швидке збільшення кількості іноземців у реєстрі є однією з причин відносно гарної фінансової ситуації в ZUS, яке закінчило рік з дефіцитом, меншим від запланованого", - зазначив експерт організації Працедавці Польщі Лукаш Козловський.

Найбільша кількість іноземців, зареєстрованих в Управлінні соціального страхування, це українці - 316 тисячі. Їхня кількість зростає найшвидше – з року в рік на понад 60%. Друга за величиною група незрівнянно менша - білоруси (24 тисячі).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.