Литва просить українські ЗМІ не вірити фейку про визнання міністром анексії Криму

Понеділок, 5 березня 2018, 16:54

Міністерство національної оборони Литви звернулося до ЗМІ із закликом не вірити фейку про нібито визнання міністром оборони Раймундасом Кароблісом анексії окупованого Криму.

Звернення міністерства "Європейській правді" надало посольство Литви в Україні.

На вихідних на російських і українських сайтах стала поширюватися "новина" про те, що Каробліс нібито визнав Крим частиною Росії і закликав американські компанії "відмовитися від безцільних спроб інвестувати в Україну".

Із таким закликом міністр нібито виступив на форумі литовських та американських оборонних підприємств у Вільнюсі. Щоб зробити неправдиву інформацію більш переконливою, було використано відеозапис із прес-конференції міністра у День збройних сил Литви минулого року, який доступний на офіційному сайті литовського Міноборони.

Очевидно, фейк призначався в першу чергу для російської і української аудиторії. Він був опублікований на російських і українських сайтах - відеоматеріал містить субтитри російською мовою. Нещодавно було оприлюднено також англомовну версію фейку. Зміст субтитрів абсолютно не відповідає оригінальній промові міністра і є вигаданим, однак люди, які не володіють литовською, можуть цього не помітити. 

Реагуючи на поширення фейку, Каробліс назвав його "ще однією спробою поширити сміливу брехню, налаштувати партнерів один проти одного і нашкодити суспільній довірі щодо підтримки Литвою України, а також дискредитувати Литву на міжнародній арені".

"Литва підтримує незалежність і територіальну цілісність України, вона буде і надалі підтримувати прагнення України до європейської та євроатлантичної інтеграції так само, як робила це раніше", - наголосив міністр.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: