Туск звинуватив РФ у причетності до отруєння Скрипаля та "іграх" щодо Сирії

Середа, 18 квітня 2018, 18:16

Росія несе відповідальність за отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в британському Солсбері, а також разом з Іраном "грає в ігри" у питаннях сирійського конфлікту.

Про це заявив голова Європейської ради Дональд Туск, доповідаючи в Європарламенті про підсумки березневого саміту ЄС, повідомляє сайт ради.

"Європейська рада погодилася з оцінкою уряду Великої Британії щодо ймовірності того, що РФ несе відповідальність за атаку із застосуванням нервово-паралітичної речовини в Солсбері. Ми висловили повну солідарність зі Сполученим Королівством, засудивши цей напад, і у відповідь багато лідерів вирішили вислати російських дипломатів", - сказав він.

Туск згадав про повітряні удари, завдані західними союзниками по сирійських об'єктах хімічної зброї.

"Використання хімічної зброї неприпустимо в будь-якій точці світу. І воно не може залишатися без наслідків. Повітряні удари були необхідні для стримування подальшого використання хімічної зброї сирійським режимом для знищення власного народу", - підкреслив голова Європейської ради.

Він закликав усі сторони конфлікту у Сирії брати участь у політичному процесі під керівництвом ООН, "щоб покласти край цій трагедії".

"Перш за все, Росія і Іран мають припинити грати в свої ігри та брати серйозну участь у пошуці відповідального і мирного вирішення", - додав Туск.

Нагадаємо, Москва виступає проти будь-яких дій Заходу проти режиму президента Сирії Башара Асада та вже 12 разів після початку конфлікту накладала вето на рішення Ради Безпеки щодо Сирії.

Згідно зі свідченнями Сирійської групи допомоги, у останній хімічній атаці на місто Думу загинули щонайменше 60 людей і більше тисячі отримали травми. Лікарі та свідки зазначили, що у жертв були симптоми отруєння, можливо, нервовим агентом, і повідомили про запах газу хлору.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: