У ЄС закликали поліпшити закон про нацбезпеку відповідно до європейських принципів

П'ятниця, 6 квітня 2018, 17:00

Представництво ЄС в Україні привітало схвалення Верховною радою у першому читанні президентського законопроекту "Про національну безпеку" і закликало поліпшити його у відповідності до принципів ЄС та НАТО.

Про це йдеться у заяві представництва у Twitter.

"Важливе рішення Верховної ради щодо реформи безпекового сектора України: ЄС вітає схвалення у першому читанні закону "Про національну безпеку" у відповідності до пропозиції президента Порошенка", - йдеться у заяві.

У ЄС закликали всіх депутатів завершити роботу над остаточним читанням закону і поліпшити його відповідно до ключових європейських і євроатлантичних принципів.

"Парламентський контроль і цивільний нагляд за усім сектором безпеки, включаючи СБУ, є важливими елементами реформи", - наголошується у повідомленні.

Напередодні Верховна рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект про національну безпеку, до другого читання його мають доопрацювати.

За словами секретаря РНБО Турчинова, закон має стати "ключовим інструментом реформування у сфері національної безпеки", запровадження стандартів Північноатлантичного альянсу в Україні.

У середині березня дипломати ЄС та НАТО у листі до президента, спікера ВР та секретаря РНБО заявляли, що низка положень зареєстрованого президентом України Петром Порошенком законопроекту "Про національну безпеку України" суперечать практикам Євросоюзу та НАТО.

У листі зазначалося, що законопроект не передбачає парламентського контролю за діяльністю Служби безпеки України, що є однією з фундаментальних цілей та вимог документу.

Згодом президент України Петро Порошенко заявив, що остаточна редакція законопроекту Про національну безпеку України міститиме норму про парламентський контроль за діяльністю СБУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: