ІНП Польщі: у Грушовичах не буде пам'ятника УПА

Вівторок, 22 травня 2018, 13:39

Пам'ятник воїнам Української повстанської армії на кладовищі у Грушовичах неподалік Перемишля не будуть відновлювати.

Про це заявив віце-президент ІНП Кшиштоф Шваґжик, передає "Польське радіо".

24 травня Бюро пошуків та ідентифікації ІНП Польщі проведе археологічні дослідження на кладовищі, покликані з’ясувати, чи поховані там члени УПА.

Шваґжик наголосив, що якщо під основою пам’ятника будуть знайдені останки, тоді кожна похована там людина матиме свою могилу.

"Напевно там не буде пам’ятника на честь Української повстанської армії", - підкреслив він.

За словами Шваґжика, помилкою було те, що на початку 1990-х років тодішня влада Польщі дала згоду на будівництво пам’ятника, присвяченого воякам УПА у Грушовичах.

"У Польщі ніколи не буде дозволу на побудову пам’ятників, присвячених формуванням, котрі мають на руках кров поляків", - сказав віце-голова ІНП Польщі.

Як відомо, український пам'ятник у Грушовичах був знесений 26 квітня 2017 року. Інститут національної пам’яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у відповідь на вандалізм щодо українських пам’ятників на території Польщі.

 

Директор українського ІНП Володимир В'ятрович заявив, що Україна зможе дозволити ексгумацію останків польських жертв тоді, коли польська сторона надасть своє бачення легалізації українських пам'ятників у Польщі.

Україна звернулася до Польщі з пропозицією відновлення співпраці між інститутами нацпам’яті, міністерствами культури та міжнародними комісіями, котрі займаються історичними питаннями.

Міжурядова польсько-українська комісія з історичних питань проведе зустріч найближчим часом.

Українська сторона також отримала від польського Інституту національної пам’яті запрошення до участі в дослідницьких роботах на кладовищі в Грушовичах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: