Газові переговори між Україною, ЄС і РФ можуть відбутися у червні — "Нафтогаз"

П'ятниця, 25 травня 2018, 17:45

Переговори між Україною, Росією та Євросоюзом щодо майбутнього транзиту російського газу до Європи можуть відбутися вже у червні 2018 року.

Про це повідомив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми дуже вітаємо переговори за участі Європейської комісії. Маємо надію, що до них долучиться "Газпром", — заявив Коболєв у Брюсселі.

Він окремо підкреслив, що переговори необхідно вести саме з "Газпромом", адже у минулому гендиректор російської компанії ухилявся від виконання домовленостей між урядами Росії та України, мотивуючи це тим, що "Газпром є акціонерним товариством, тому позиція міністра не є для нього вирішальною".

Тристоронні переговори України, Росії та Євросоюзу з питання транзиту російського газу через Україну після 2019 року мають бути сфокусовані на встановленні термінів нової угоди й основних параметрів транзиту, заявив віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович, який днями виступив з ініціативою якнайшвидшого їх проведення.

Серед цих параметрів - мінімальний річний обсяг транзиту, рівень тарифу та можливі гарантії, тоді як інші деталі мають відпрацювати між собою безпосередньо компанії.

Шефчович наголосив, що Україна є одним із найважливіших транспортних маршрутів для транспортування російського газу до Європи. Він нагадав, що у 2017 році в складних умовах ним було транспортовано 93 млрд кубометрів, що стало найбільшим показником за останні сім років. Віце-президент Єврокомісії зазначив, що останні роки підтвердили надійність цього маршруту та професіоналізм у його управлінні, незважаючи на виклики, що стояли перед Україною.

"Єврокомісія займає позицію, що Україна має залишатися важливою транзитною країною після завершення 1 січня 2020 року контракту з "Газпромом". Продовження довгострокового транзиту російського газу через Україну стратегічно важливе і має величезний вплив на енергетичну безпеку ЄС і України, з точки зору і чинників економіки, і чинників безпеки постачань", - сказав Шефчович.

Він додав, що з цього питання існує повний консенсус серед країн-членів ЄС, водночас зазначивши, що російський газ залишається важливим джерелом енергії для Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: