Хто став "куратором" Угорщини по Закарпаттю: відомі деталі

фото
П'ятниця, 3 серпня 2018, 11:58

Створену в угорському уряді посаду уповноваженого міністра по Закарпаттю, що викликала протест українського МЗС, обійняв Іштван Грежа, який в уряді Орбана з 2016 року опікується Закарпаттям.

Про це йдеться у статті "Європейської правди" "Уповноважений на конфлікт: Будапешт дав старт новому загостренню з Україною".

Протягом останніх двох років посада Грежі стосувалася співпраці двох сусідніх прикордонних регіонів України та Угорщини і звучала так: "Уповноважений (комісар) уряду Угорщини з питань співпраці Саболч-Сатмар-Березького району та Закарпаття".

Відтепер назва є іншою: "Уповноважений міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну".

 
Іштван Грежа

"Щоб не було різночитань, у документі на призначення Іштвана Грежі додатково дописано (причому українською мовою!), що йдеться про розвиток Закарпатської області, а не ширшого регіону. Тобто йдеться про управління частиною суверенної території України!" - наголошується у статті.

На попередній посаді Грежа також курував роботу благодійного фонду "Закарпатський центр економічного розвитку "Еган Еде", проти якого СБУ відкрила розслідування за підозрою у сепаратизмі. (Детальніше читайте у статті: "СБУ проти Угорщини: як закарпатський старлей поставив під загрозу саміт Україна-НАТО"). Наразі не відомо, чи збережуться ці повноваження на його новій посаді.

Водночас цього тижня Грежа побував на Закарпатті, де наголосив, що не прагне сепаратизму в жодних формах.

"Ми ніколи не ставили за мету будь-яке прагнення до сепаратизму. Наша мета – щоби найзахідніша область України стала мостом до Європейського Союзу (для решти території України)" , – цитує уповноваженого сайт угорського уряду.

У статті наголошується, що сумнівів щодо щирості цих слів Грежі немає з огляду на минулий досвід посадовця.

"Іштван Грежа – не політик, а радше менеджер, технократ. Він і раніше опікувався програмами допомоги Україні в угорському уряді. Навіть за останній рік, коли вирував освітній конфлікт між нашими державами, від нього не пролунало жодної скандальної або агресивної заяви щодо нашої держави", - йдеться у статті.

Як повідомлялося, МЗС України вимагає пояснень від Будапешта у зв'язку з його рішенням створити посаду урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області.

У дипвідомстві повідомили, що вручили ноту протесту керівникові угорської дипмісії, оскільки "до компетенції уповноваженого віднесено частину суверенної території України".

Більше про новий виток напруги між Україною та Угорщиною читайте у статті: "Уповноважений на конфлікт: Будапешт дав старт новому загостренню з Україною".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: