Іспанія хоче окремий розділ щодо Гібралтару в угоді про Brexit

Вівторок, 18 вересня 2018, 10:34

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес пропонує виділити окрему главу щодо Гібралтару в угоді про Brexit.

Цю ідею він обговорював в Мадриді з головним переговірником ЄС Мішелем Барньє в понеділок, повідомляє El Pais.

Іспанія заявляє, що хоче скористатися процесом виходу Британії з ЄС для досягнення поліпшень на Гібралтарі (фіскальних, екологічних, більшого захисту транскордонних працівників), яким, за її словами, Лондон завжди опирався.

Тому іспанський уряд бореться за включення цих можливих домовленостей в окремий протокол, який додається до угоди про вихід Британії з ЄС.

"Ми збираємося використати переговори, щоб отримати найпозитивніші речі для наших людей, для Іспанії і для іспанців, які працюють на Гібралтарі", - сказав Санчес.

Барньє в свою чергу заявив, що ЄС пропонує "повну підтримку Іспанії в переговорах зі Сполученим Королівством по Гібралтару". Але він попередив про стислі часові рамки: "Це необхідно зробити якомога швидше".

Гібралтар має вийти з ЄС разом з Великою Британією, хоча 96% населення території проголосували за те, щоб лишитися в блоці, на референдумі 2016 року. Гібралтар прагне зберегти вільний рух людей через кордон з Іспанією.

В Іспанії раніше заявляли, що сподіваються підписати двосторонню угоду з Британією щодо Гібралтару до жовтня, але, очевидно, що сторони вже не встигнуть цього зробити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: