Ердоган: вбивство журналіста у Стамбулі було заздалегідь сплановане в Саудівській Аравії

Вівторок, 23 жовтня 2018, 12:54

Вбивство саудівського журналіста Джамаля Хашоггі у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі було спланованим.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган на засіданні парламентської фракції правлячої Партії справедливості і розвитку.

"Джамаль Хашоггі став жертвою звірячого вбивства. Визнання вбивства було великим кроком з боку Саудівської Аравії, але тепер ми очікуємо, що винні будуть притягнуті до відповідальності. Це було заздалегідь сплановане вбивство, і ми маємо докази цього. Але ми маємо знати, за чиїм наказом це було зроблено. Чому досі не знайдене тіло? Якщо тіло віддали місцевим спільникам, хто ці спільники? Ер-Ріяд зобов'язаний назвати імена", - сказав Ердоган.

Турецький президент розповів вже відому інформацію про те, що 1 жовтня, за день до смерті Хашоггі, група з трьох осіб прибула до Стамбула із Саудівської Аравії. Наступного дня прилетіла друга група з трьох осіб. Разом вони відвідали генконсульство Саудівської Аравії.

Третя група з дев’яти осіб, включаючи генералів, прибула до Стамбула приватним літаком також 2 жовтня, але пізніше.

Хашоггі 2 жовтня прибув до консульства, після чого його вже ніколи не бачили, а наречена повідомила, що його утримають там проти його волі. Наступного дня 15 громадян Саудівської Аравії залишили Стамбул.

Він також заявив, що система спостереження у консульстві була деактивована перед вбивстовм Хашоггі. Турецький президент також вважає, що всіх підозрюваних у цій справі необхідно судити в Стамбулі.

Ердоган наголосив, що Саудівська Аравія визнала смерть Хашоггі лише через 17 днів після його зникнення, а консул у Стамбулі на той час вже залишив Туреччину.

Він заявив, що Туреччина продовжує розслідування вбивства, тому що воно сталося на турецькій території, хоч і у консульстві, яке вважається суверенною територією Саудівської Аравії.

Ердоган додав, що цей злочин актуалізував необхідність перегляду Віденської конвенції про консульські зносини, яка надає імунітет дипломатам.

Турецькі ЗМІ сьогодні повідомили, що частини тіла Хашоггі знайшли в колодязі на території генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

Нагадаємо, Хашоггі зник у консульстві у Стамбулі 2 жовтня. Турецька влада стверджувала, що саудівські агенти убили та розчленували журналіста. Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті, аж поки не визнала, що Хашоггі помер випадково, внаслідок бійки.

США і європейські країни вважають, що Ер-Ріяд приховує всю правду про загибель, і вимагають продовження розслідування.

Агентство Reuters повідомило, що наказ убити саудівського опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі через Skype віддав радник та один із ключових членів наближеного до наслідного принца Саудівської Аравії кола Сауд аль-Кахтані.

За даними джерел, запис Skype-розмови є у розпорядженні турецького президента Ердогана. Турецький глава відмовляється надавати його американцям.

Детальніше читайте у статті: "Вбивча дипломатія: які наслідки може мати зникнення саудівського опозиціонера".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: