Росія і Китай накинулися на санкції США і кажуть про зближення відносин

Четвер, 8 листопада 2018, 10:59

Російські та китайські лідери критикують санкції і мита США, які, на їхню думку, підривають глобальну торговельну систему, побудовану Вашингтоном, і заявляють, що ці заходи допомогли поглибити економічні та політичні відносини між Пекіном та Москвою.

Про це пише RFE/RL.

Прем'єр-міністр Росії Дмитрій Медведєв під час візиту до Пекіна 7 листопада звинуватив Сполучені Штати у зловживанні санкціями, щоб отримати перевагу у світовій торгівлі та вирішувати внутрішні політичні суперечки.

"Очевидно, що для вирішення внутрішньополітичних проблем у США застосують всілякі санкції, йдеться про санкції проти Ірану, санкції проти Російської Федерації, обмеження постачання і обов'язків щодо ЄС, Китаю", - сказав Медведєв, що підтримав китайський колега Лі Кекян.

Обидва лідери заявили, що торговельні обмеження США відродили "протекціоністські" почуття у всьому світі та встановили "бомбу з годинниковим механізмом" під Світовою організацією торговлі (СОТ), міжнародним торговельним арбітром, створеним Сполученими Штатами та його союзниками, для забезпечення системи правил глобальної торгівлі.

"Протекціонізм та односторонні наслідки шкодять багатосторонній торговельній системі, основою якої є СОТ", - сказав Лі. І Росія, і Китай мали боротися за західні торговельні стандарти, встановлені СОТ, але останнім часом вони стали серед найбільших захисників цієї організації.

Медведєв заявив, що Росія "протистоятиме" американським санкціям, введеним за агресію Москви в Україні та інші питання.

Очевидно, що непередбачений вплив санкцій та торговельних воєн зблизив Пекін і Москву, і це змусило Росію більше спиратися на власні економічні ресурси, заявили лідери.

Щоб "протистояти" американським санкціям, Медведєв зазначив, що Росія повинна була адаптуватись таким чином, щоб виграла російська економіка, звернувшись до Китаю, щоб розширювати торгівлю, розвиваючи власну промисловість Росії, а не спираючись на імпорт та технології з боку Заходу.

Медведєв повідомив журналістам, що очікує, що торгівля між Росією та Китаєм вперше досягне 100 мільярдів доларів у цьому році і в кінцевому підсумку зросте до 200 мільярдів доларів.

За даними Stratfor, аналітичної компанії США, товарообіг між країнами виріс на 30% минулого року до 87 мільярдів доларів.

Лі Чжаньшу, високопосадовець Народних зборів Китаю, відгукнувся на слова Медведєва.

Хоча Сполучені Штати продовжують "розгортати клуб санкцій" у всьому світі, він сказав, що для Китаю та Росії важливо зміцнювати їхнє політичне та економічне співробітництво. 

Лі сказав, що мета Китаю - встановити відносини з Росією "на більш високому рівні за допомогою спільних зусиль".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: