ЗМІ оприлюднили проект мирного договору між Косовом та Сербією

карта
Вівторок, 26 лютого 2019, 12:11

ЗМІ оприлюднили проект договору "про дружбу і добросусідських відносини" між Косовом та Сербією, узгоджений нібито за посередництва США, Франції та Росії.

Положення проекту опублікувало албанське агентство Presheva Jonë, яке працює у Сербії. Інформацію поширили сербські і косовські ЗМІ.

Проект на даний момент складається з 22 пунктів і містить низку важливих домовленостей, в тому числі щодо обміну територіями і зміни кордонів:

- місто Митровиця (Косовська Митровиця) отримує статус "вільного міста" з автономним управління мінімум на 35 років, але не більше 99 років. Містом управлятиме президія, до якої увійдуть один серб, один албанець і один незалежний член, призначений Радою Безпеки ООН з мандатом на 5 років. Місто матиме власний парламент з 50 членами (половина сербів, половина албанців) і п'ять іноземців, призначених міжнародною спільнотою. Місто матиме власний бюджет, поліцію, паспорти. Відповідати за безпеку буде НАТО. Місцева валюта – євро;

 
Зміни кордонів Сербії і Косова, передбачені договором

- Муніципалітет Буяновац (південна Сербія) отримає статус спеціального регіону на термін 35 років, але не більше 99 років. Цей район матиме Раду з 3 членів і парламент на 30 депутатів та трьох іноземців. Поліція буде мультіетнічною. Бюджет муніципалітету буде пропорційно фінансуватися Сербією, Косовом та ЄС. Валютою будуть євро та динар. Мешканці будуть мати спеціальні паспорти із символами ЄС, але також і паспорти Сербії та Косова. Територія цього району стане безмитної зоною;

- Муніципалітет Прешево, розташований на півдні Сербії, повністю перейде Косову;

- Військова база JUG в муніципалітеті Буяновац біля сербсько-косовського кордону стане американською базою з цивільним контролем, там буде розміщено змішаний контингент. З 1700 солдатів 50% будуть сербами і 50% албанцями.

- Муніципалітет Медведжа, що має умовну назву Прешевська долина, в основному залишається в Сербії, включно із містом Медведжа, але деякі села переходять Косову.

- Транс’європейська магістраль "Коридор 10", що має з’єднати австрійський Зальцбург із грецькими Салониками і пройти через Косово, на косовській ділянці буде знаходитися під захистом НАТО на термін до 15 років, і всі сторони зможуть вільно пересуватися трасою.

- Гідроелектростанція "Газіводе" стає спільною сербсько-косовською власністю з управлінням за міжнародними конвенціями. Енергетичним сектором керуватимуть США, Австрія та Німеччина.

- Печський Патріархат в м. Печ (Косово), монастир Високі Дечани, церква Пресвятої Богородиці в Призрені та монастир Грачаниця отримують екстериторіальний статус на території Косова. Інші церкви та монастирі залишаються без статусу.

Крім того, є ще три питання, переговори з яких тривають:

1. Сербія хоче визнати Косово у своїй церковній назві як Косово і Метохія для своїх місцевих потреб, а в ООН визнає її як Косово.

2. Жодна держава не має права приєднуватися до іншої держави або інших територій протягом 99 років

3. Сторони повинні мати одностайне голосування в ООН з певних питань.

За даними видання, остаточна угода має бути підписана з 28 червня по 13 липня 2019 року і буде гарантована Радою Безпеки ООН, ЄС і НАТО.

До кінця жовтня 2019 року парламенти обох держав повинні ратифікувати її і внести відповідні зміни до конституції. Повна реалізація цієї угоди починається 1 листопада 2019 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: