Швейцарські депутати погодилися виплатити 1 млрд євро на підтримку низки країн ЄС

Вівторок, 19 березня 2019, 13:00

Швейцарські депутати дали попередню згоду на виплату мільярда євро фінансування на підтримку бідніших держав-членів ЄС, незважаючи на затримку з укладанням угоди про майбутні двосторонні відносин між Брюсселем і Берном.

Про це повідомляє The Local.

"Останньою темою, яка висвітлює поточну кризу у відносинах між Швейцарією та Європейським Союзом, є питання про виділення 1 млрд євро альпійською країною, щоб допомогти розвитку бідних країн блоку", - йдеться у повідомленні.

Виплата коштів до так званого Фонду згуртування ЄС є частиною ціни, яку Швейцарія повинна сплатити за доступ до важливого їй ринку ЄС. Левова частка цих коштів спрямована на фінансування проектів професійної підготовки у 13 країнах Східної та Південної Європи.

Однак, до того, як відбулося голосування з цього питання, було багато дебатів щодо того, чи повинні гроші взагалі виплачуватися, і якщо так, то за яких умов. Депутати погодились надати фінансування за умови, що ЄС "не вживатиме дискримінаційних заходів проти Швейцарії".

Швейцарський міністр закордонних справ назвав виплату Фонду згуртування "інвестицією в добрі відносини з сусідами".

Тепер питання фінансування повернеться до верхньої палати для перегляду незначних політичних розбіжностей між двома палатами парламенту.

Відносини між ЄС і Швейцарією регулюються понад 100 двосторонніми угодами, які Брюссель хоче замінити одним договором. 

Швейцарська влада заявила, що договір може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні. За проектом, Швейцарія автоматично адаптує свої правила міграції та соціального забезпечення до законодавства ЄС.

Європейська комісія надала Швейцарії ще шість місяців - до червня - для внутрішнього узгодження нової загальної угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: