Суд ЄС: Польща порушила правила законом про суддів

Понеділок, 24 червня 2019, 15:53

Суд ЄС постановив, що польський закон про вихід суддів на пенсію є порушенням правил Європейського союзу.

Текст рішення є у розпорядженні "Європейської правди".

"Суд вважає, що застосування заходу, який знижує пенсійний вік суддів Верховного Суду суддям, що перебувають на посадах в цьому суді, не виправдовується законною метою і підриває принцип незмінюваності суддів, який має принципове значення для їхньої незалежності. Крім того, Суд зазначає, що гарантії незалежності та неупередженості судів вимагають, щоб відповідний орган повністю виконував свої функції, будучи захищеним", - сказано в ухвалі.

Відповідний закон у Польщі ухвалили ще в 2017 році. Уряд стверджував, що закон допомагає очистити суди від суддів, які почали кар'єру за комуністичного режиму. Критики переконували, що закон був спробою партії влади "Право і справедливість" (PiS) взяти судову систему під контроль.

Закон знижував вік виходу суддів на пенсію з 67 до 65 років для чоловіків і до 60 років для жінок, дозволяючи їм продовжити роботу у старшому віці лише за умови отримання дозволу міністра юстиції.

Суд ЄС почав слухання проти Чехії, Польщі та Словаччини у справі квот на біженців

Європейська комісія почала процедуру притягнення Польщі до відповідальності через цей закон. У результаті він був змінений в 2018 році. Новий текст закону більше не містив різного віку виходу на пенсію для чоловіків і жінок, а рішення про продовження терміну їх повноважень мала ухвалювати Рада суддів Польщі, а не міністр юстиції.

Проте Єврокомісія заявила, що ці зміни не є достатніми для ліквідації всіх проблемних моментів закону. 

"Суд відкидає аргумент Польщі про те, що рішення про зниження пенсійного віку до 65 років суддів Верховного суду було прийнято з метою стандартизації цього віку з загальним пенсійним віком, який застосовується до всіх працівників у Польщі", - сказано в тексті рішення.

"Реалізація нового механізму, який дозволяє президенту республіки вирішувати на дискреційній основі, чи продовжувати скорочений період, протягом якого суддя здійснює його або її обов'язки, а також той факт, що цей захід зачепив майже третину членів цього суду, зокрема його першого голову, чий шестирічний мандат, гарантований відповідно до Конституції, був скорочений, викликають серйозні сумніви щодо реальних цілей цієї реформи", - зазначили в суді.

Ця справа є частиною більш широкого конфлікту між Польщею та ЄС з приводу масштабних реформ в системі правосуддя, які PiS здійснила після приходу до влади в 2015 році.

Якщо Єврокомісія скаже, що Польща не виконала це рішення, вона може вдатися до подальших дій щодо застовування фінансових санкцій. Цей процес теоретично може привести до того, що країна втратить своє право голосу в ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: